Dags för Årsstämma 2018

Varmt välkomna till årets stämma för bostadsrättsföreningen Malmö Nya Egnahem. Mötet hålls torsdagen den 24/5 kl 19:00 och vi är som vanligt i Sorgenfriskolan, ingång A.

Efter mötet dröjer vi oss kvar i skolan och dricker något gott tillsammans med lite kallskuret, ost och kex från Möllans ost.

För att spara på miljön delar vi i år inte ut en tryckt årsredovisning till alla hushåll. Årsredovisningen finns istället att ladda ner här:

Årsredovisning MNE 2017

Ni kan också få en utskriven årsredovisning genom att kontakta styrelsen.

För er som är nyfikna på vad en stämma är och hur det går till så har föreningen Bostadsrätterna (tidigare SBC) satt ihop en matnyttig broschyr som ni kan ladda hem här. Här finns också en broschyr som beskriver hur ni kan göra om ni inte kan närvara men ändå vill rösta på dagordningens frågor. Har ni några frågor eller funderingar är ni såklart också välkomna att kontakta styrelsen.

Om föreningsstämma (Bostadsrätterna)

Om Fullmakt, ombud och biträde (Bostadsrätterna)

Dagordning

  1. Stämmans öppnande.
  2. Val av ordförande vid stämman.
  3. Anmälan av ordförandes val av protokollförare.
  4. Upprättande av förteckning över närvarande medlemmar och röstlängd.
  5. Val av två personer att jämte ordföranden justera protokollet.
  6. Fastställande av dagordning.
  7. Fråga om kallelse behörigen skett.
  8. Framläggande av styrelsens årsredovisning.
  9. Framläggande av revisorernas berättelse, eventuella anmärkningar och styrelsens förklaring däröver.
  10. Beslut om fastställelse av resultaträkning och balansräkning.
  11. Beslut i anledning av föreningens vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen.
  12. Beslut i fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
  13. Fråga om arvoden till styrelseledamöter och revisorer.
  14. Beslut om antal ledamöter och suppleanter i styrelsen samt antal revisorsuppleanter.
  15. Val av styrelseledamöter och suppleanter.
  16. Val av revisorer och revisorssuppleanter.
  17. Val av extern revisor.
  18. Val av valberedning, som skall bestå av tre ledamöter varav en sammankallande.
  19. Beslut om stadgeändring avseende lagrändringar. Se nedan.
  20. Beslut om delning av lägenhet nr 08604.005.0005. Se nedan.
  21. Styrelsen informerar.
  22. Stämmans avslutande.

Underlag till stadgeändring, punkt 19

Med anledning av förändringar i Bostadsrättslagen och Lagen om ekonomiska föreningar (LEF) behöver vi justera våra stadgar. Det handlar om tidsfrister för kallelser och tillgängliggörande av handlingar inför stämma samt regelverket kring ombud och biträden.

För att ändra stadgarna krävs att man beslutar om stadgeändring på två stämmor, vilka måste ligga efter varandra. På den första stämman ska mer än hälften av de avgivna rösterna vara för stadgeändringsförslaget. På den andra stämman ska minst 2/3 rösta för ändringen. På årsstämman 2017 röstade stämman ja till följande förslag;

26. Andra styckets andra mening:

Minst en månad före ordinarie föreningsstämma dock senast före mars månads utgång varje år skall styrelsen till revisorerna avlämna årsredovisning som skall omfatta resultaträkning, balansräkning och förvaltningsberättelse.

ersätts med

Minst sex veckor före ordinarie föreningsstämma dock senast före mars månads utgång varje år skall styrelsen till revisorerna avlämna årsredovisning som skall omfatta resultaträkning, balansräkning och förvaltningsberättelse.

29. Tredje styckets första mening:

Revisionsberättelsen skall avges varje år senast två veckor före ordinarie föreningsstämma, dock senast den 30 april.

ersätts med

Revisionsberättelsen skall avges varje år senast tre veckor före ordinarie föreningsstämma, dock senast den 30 april.

29. Fjärde styckets första mening

Årsredovisningen, revisionsberättelsen, revisorernas anmärkningar samt styrelsens förklaring däröver skall hållas tillgängliga för medlemmarna minst en vecka före den föreningsstämma, på vilken de skall behandlas.

ersätts med

Årsredovisningen, revisionsberättelsen, revisorernas anmärkningar samt styrelsens förklaring däröver skall hållas tillgängliga för medlemmarna minst två veckor före den föreningsstämma, på vilken de skall behandlas.

33. Första styckets andra mening:

Kallelse skall ske till samtliga medlemmar genom utdelning eller genom post-befordran senast två veckor före ordinarie och senast en vecka före extra stämma, dock tidigast fyra veckor före stämman.

ersätts med

Kallelse skall ske till samtliga medlemmar genom utdelning eller genom post-befordran senast två veckor före ordinarie och senast en vecka före extra stämma, dock tidigast sex veckor före stämman.

34. Femte stycket:

Medlem kan vid föreningsstämma medföra högst ett biträde. Endast medlemmens make, närstående, eller annan medlem får vara biträde.

ersätts med

Medlem kan vid föreningsstämma medföra högst ett biträde. Endast medlemmens make, närstående, eller annan medlem får vara biträde. Biträde har yttranderätt.
 
 Föreningsstämman får besluta att den som inte är medlem ska ha rätt att närvara eller på annat sätt följa förhandlingarna vid föreningsstämman. Ett sådant beslut är giltigt endast om det beslutas av samtliga röstberättigade som är närvarande vid föreningsstämman.

36. Tillägg efter andra stycket:

Om föreningsstämman ska ta ställning till ett förslag om ändring av stadgarna, måste det fullständiga förslaget hållas tillgängligt hos föreningen från tidpunkten för kallelsen fram till föreningsstämman. Om medlem uppgivit annan adress ska det fullständiga förslaget istället skickas till medlemmen.

Underlag till delning av lägenhet, punkt 20

En lägenhet är i juridisk bemärkelse en nyttjanderätt till en upplåtelse som bostadsrätt. Det är endast föreningen som via stämma kan skapa en upplåtelse. För en delning av lägenhet krävs att föreningen köper tillbaka nyttjanderätten för att sedan via en stadgeenligt kallad föreningsstämma upplösa denna. Därefter kan stämman besluta om nya nyttjanderätter som ska upplåtas som bostadsrätter och som då till sist kan säljas tillbaka till medlemmen. Stämmans beslut kräver endast enkel majoritet av de närvarande medlemmarna.

Delningen påverkar inte föreningens ekonomi eller andelstalen på något sätt. Den juridiska delningen har föregåtts av att medlemmen skapat två fysiska lägenheter genom att ha byggt igen mellan lägenheterna.

Denna fråga handlar om att juridiskt godkänna en delning av Kerstin Håkanssons tidigare sammanslagna lägenhet i Björken 6. Styrelsen föreslår att stämman skall besluta följande;

  • Bostadsrätten till lägenhet nr 005.0005 skall upphöra.
  • Lägenhet nr 005.0005 skall delas till två nyttjanderätter och därefter upplåtas såsom bostadsrätter benämnda lägenhet nr 08604.005.0028 och lägenhet nr 08604.005.0029.