Styrelsen informerar: Oktober, 2022

Hösten är här och det är dags att plocka in på gårdarna och göra höstfint. Välkomna till höstens föreningsgemensamma trädgårdsdag kl. 10-14, söndag 23/10! I år är det Tallen 2 och Tallen 3 som står för grillning och fika på eftermiddagen vid pergolan på Tallengården. Välkomna dit från kl. 13!

Containrar
I vanlig ordning kommer det finnas två containrar utplacerade, en på trottoaren i svängen på Mäster Eriksplan mellan Björken 8 och Björken 7 och en på den grusade trottoaren på Spånehusvägen mellan miljöstationens grind och grinden in till Tallen 2 på Spånehusvägen. Förhoppningsvis lyckas de med placeringen denna gång, till skillnad från sist.

Observera att dessa är till för trädgårdsavfall och om det finns plats så kan även saker som står och skräpar i gemensamma utrymmen slängas, såsom trasiga trädgårdsmöbler, redskap etc. (obs! ej farligt avfall eller elavfall). Sådant som inte är trädgårdsavfall får slängas mot slutet av dagen om det då finns plats. Vid större behov av att rensa gemensamma utrymmen, kan husvärden skicka en förfrågan till styrelsen om container för källar- eller vindsröjning. Observera att containrarna inte är till för privata saker som man vill slänga. Sådant får man ordna själv eller tillsammans med grannar.

Gemensamma gårdar
Vi är en stor förening, både till medlemsantal och till yta. En av de fördelar som vi har med detta är våra fina gårdar och gemensamma ytor. Vi som bor i föreningen äger allt detta tillsammans och alla investeringar, gemensamma möbler, byggnader och ytor har vi bekostat tillsammans och alla har lika stor
rätt att nyttja dem, oavsett vilket hus som har skötselansvar för dem. Att kunna röra sig fritt mellan gårdarna, skicka barnen till grannen eller grilla där solen skiner ska vara en självklarhet.

Lika självklart är det att vi respekterar varandra och allt vad det innebär. Vi håller god ton mot grannen, skräpar inte ner eller stökar till, följer våra gemensamma trivselregler och hjälps på så sätt åt för att skapa en fin miljö och en fin plats att leva och bo på.

Ekonomi, elpriser och fjärrvärme
Det har inte undgått någon att inflationen har skjutit i höjden och att priserna har stigit. Detta påverkar såklart också oss som förening. Vi har omförhandlat våra lån och fått en högre ränta än tidigare, elräkningarna har blivit högre och E-on har aviserat en prishöjning på 20% på fjärrvärmen efter årsskiftet.

Vi vill uppmana till sparsamhet, dels på grund av ekonomin, men också av solidaritet. Vi behöver hushålla med våra resurser. Många bäckar små. Släck lampor i gemensamma utrymmen och tvätta inte halvtomma maskiner. Lufttorka gärna kläder istället för att för att använda torktumlare/torkskåp, diska inte under rinnande vatten och ta inte onödigt långa duschar etc.

Vad gäller inomhustemperaturen så arbetar vi kontinuerligt för att hitta en bra balans i temperaturen. Något som inte är helt enkelt med tanke på våra fastigheters beskaffenhet och värmesystem. Riktmärket är att inomhustemperaturen ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer på strax över 20 grader, om man mäter med en vanlig termometer. Det är rimligt att man tar på sig en tröja och ett par sockor under vintern, inte minst i dessa tider.

Vi har inte ännu haft budgetmöte med Riksbyggen, men vi kan med stor sannolikhet redan nu säga att vi kommer vara tvungna att höja avgiften inom kort. Vi har dock inget besked på hur mycket. Mer info om detta kommer så snart vi vet mer.

Tack för att du tog dig tid att läsa och hoppas vi ses på trädgårdsdagen!

Styrelsen MNE